För många människor kan så kallad “visual voicemail” vara ett helt nytt fenomen som de aldrig tidigare har hört talas om. Personligen hade jag själv aldrig hört om det tidigare trots att det alltid har funnits i min egen telefon. Visual voicemail kan översättas till “synligt röstmeddelande”. Den som skickar meddelandet behöver inte göra något annorlunda, utan de pratar in meddelandet som vanligt. Det är den som tar emot det som kan ställa in visual voicemail genom en enkel inställning i sin telefon.

Visual voicemail eller synligt röstmeddelande som man kan översätta det till, innebär att mottagaren kan få röstmeddelandet som sms och läsa det istället. Detta är egentligen inget nytt påhitt även om man skulle kunna tro det. Det kom 2007 och det var Apple som stod för genombrottet. Denna inställning har sedan spridits till andra telefonbolag som Samsung och Google phones. Att skapa något så stort som visual voicemail kan vara både bra och dåligt. Det visade sig nämligen att Apple själva inte hade kommit på detta. Ett företag som kallas Klauser Tecnologies Inc hade redan år 1994 skapat och tagit patent på just visual voicemail när man fick inspelade ljudmeddelanden upplästa.

Detta gjorde att Klauser stämde Apple och flera andra företag som Google och Microsoft vid flertalet tillfällen under åren 2005 och 2012. År 2008 köpte Apple en licens till Klausers visual voicemail-teknologi. Det hela slutade i augusti 2011, då en domstol beslöt sig för att ge Apple fullt patent för visual voicemail, då man ansåg att Klausers version bara hade varit så kallad “bakgrundskonst”. Detta innebär att de inte längre kunde bevisa att deras uppfinning redan fanns innan Apple skapade det. Kanske berodde detta på att Apple hade köpt deras licens några år tidigare, vilket gjorde att de inte längre ägde rättigheterna till sin egen uppfinning.