Idag har varje mobil funktionen att kunna spela in röstmeddelanden om man kommer fram till en telefonsvarare. För den som får dessa meddelanden kan det ibland vara väldigt jobbigt att behöva lyssna igenom en hel del gamla meddelanden, speciellt om man letar efter ett specifikt meddelande från exempelvis en arbetsgivare, läkare eller någon annan som ska tilldela viktig information. Behöver man komma snabbt åt detta meddelande kan man använda sig av visuell röstmeddelande.

Syftet med visuellt röstmeddelande är att man får de inspelade samtalen sparade i telefonen så som ett sms. Dessa kan man komma åt genom en lista där man själv kan välja vilka meddelanden man vill lyssna på eller ta bort. För att kunna använda sig av visuellt röstmeddelande krävs det att man ställer in en viss inställning i telefonen, denna funktion har hittills endast Apple anpassat sina telefoner efter. Men det är en tidsfråga innan även Android mobiler får denna funktion.

För de telefoner som inte har funktionen att ställa in visuell röstmeddelande finns det flera gratis appar som man kan ladda ned. Dessa är ofta gratis och fungerar precis som när det kommer till en vanlig telefonsvarare, bara det att man istället kan se varifrån personen spelade in röstmeddelandet, samt välja vilka man vill lyssna på. Dessutom är det helt kostnadsfritt att spela in och upp dessa röstmeddelanden oavsett vart i världen man befinner sig.

Visuellt röstmeddelanden är en funktion som verkligen är bra och modern för den som ofta får telefonsamtal men kanske inte alltid har tid för att tala i telefon. Att snabbt och enkelt komma åt de meddelanden som man vill höra eller läsa, samtidigt som det är ett bra sätt att kunna strukturera upp kring vilka meddelanden man vill spara och inte. Helt enkelt en bra och viktig funktion alla mobiltelefoner borde ha.